Składniki:
cukier 3/4 szklanki,
jajka 3 sztuki "L",
olej rzepakowy 1/2 szklanki,
kakao 4 łyżki,
mąka tortowa 1,3/4 szklanki,
proszek do pieczenia 1 łyżeczka,
soda oczyszczona 1 łyżeczka
truskawki 50 dag,
mąka ziemniaczana 2 łyżki
margaryna 20 dag,
kakao 6 łyżek,
czekolada gorzka kulki 100 gram,
mleko 150 gram,
cukier puder 4 łyżki
wiórki kokosowe - ile potrzeba
Do pojemnika wsypać cukier, wlać olej rzepakowy, wbić jajka, wsypać mąkę, proszek do pieczenia, sodę, kakao i mikserem utrzeć na gładką masę z 3 minuty na najwyższych obrotach na dość gęste ciasto.
Forma 24x15 cm z papierem do pieczenia, ciasto wyłożyć do formy i łyżką wyrównać wierzch.
Umyte truskawki (mrożone prawie odmrożone) maczać w mące ziemniaczanej i układać gęsto na wierzchu ciasta.
Piekarnik nagrzany na 190C, grzanie góra/dół, ciasto piec około 55 minut, zostawić w formie do wystudzenia.
W garnuszku stopić margarynę, wlać mleko, wsypać cukier, kakao i rózgą mieszać do zagotowania, zdjąć z ognia.
Od razu wsypać kulki czekoladowe, wymieszać i polewę wlać na ciasto w formie, posypać od razu kokosem i zostawić w lodówce do zastygnięcia polewy - ciasto jest smaczne, aromatyczne, wilgotne, mocno czekoladowe i truskawkowe, smakuje idealnie o każdej porze roku..........SMACZNEGO!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz