2019-11-25

małosolne ogórki...

Składniki:

ogórki gruntowe 5 kg, zestaw do kiszenia z koprem 2 sztuki, korzenie lub liście chrzanu 6 sztuk, czosnek 2 główki, woda gotowana - ile potrzeba, sól kamienna - ile potrzeba


Ogórki gruntowe świeże, twarde zalać w misce z zimną wodą na godzinę, wodę wylać i ogórki wytrzeć do sucha ściereczką.

Użyłam garnek kamienny i emaliowany, na dnie rozłożyć część opłukanego zestawu z koprem do kiszenia.

Ułożyć ciasno ogórki, dodać dodatkowo korzenie chrzanu, ząbki obrane czosnku, na wierzch dać resztę zestawu z koprem.

Wodę zagotować, wsypać na litr wody 1 czubatą łyżkę soli kamiennej, letnią wodę wlać do ogórków, nakryć talerzykiem, obciążyć kamieniem, nakryć ściereczką kuchenną i zostawić na blacie kuchennym, po dwóch dniach można już jeść ogórki - najlepsze ogórki małosolne, uwielbiamy jako dodatek do wielu potraw, kanapek ale też tak do podjadania.........SMACZNEGO!!!

2 komentarze:

Dorota pisze...

Uwielbiam ogórki małosolne, dzięki za przepis :)

Danuta Magda pisze...

jak woda jest po ogórkach jest dobra to dokładam jeszcze raz tylko same z 2-3 kg ogórków do tej wody, pozdrawiam