Składniki:
ogórki gruntowe 5 kg,
zestaw do kiszenia z koprem 2 sztuki,
korzenie lub liście chrzanu 6 sztuk,
czosnek 2 główki,
woda gotowana - ile potrzeba,
sól kamienna - ile potrzeba
Ogórki gruntowe świeże, twarde zalać w misce z zimną wodą na godzinę, wodę wylać i ogórki wytrzeć do sucha ściereczką.
Użyłam garnek kamienny i emaliowany, na dnie rozłożyć część opłukanego zestawu z koprem do kiszenia.
Ułożyć ciasno ogórki, dodać dodatkowo korzenie chrzanu, ząbki obrane czosnku, na wierzch dać resztę zestawu z koprem.
Wodę zagotować, wsypać na litr wody 1 czubatą łyżkę soli kamiennej, letnią wodę wlać do ogórków, nakryć talerzykiem, obciążyć kamieniem, nakryć ściereczką kuchenną i zostawić na blacie kuchennym, po dwóch dniach można już jeść ogórki - najlepsze ogórki małosolne, uwielbiamy jako dodatek do wielu potraw, kanapek ale też tak do podjadania.........SMACZNEGO!!!
2 komentarze:
Uwielbiam ogórki małosolne, dzięki za przepis :)
jak woda jest po ogórkach jest dobra to dokładam jeszcze raz tylko same z 2-3 kg ogórków do tej wody, pozdrawiam
Prześlij komentarz