Składniki:
pierś kurczaka podwójna 1 porcja duża,
olej rzepakowy 1 szklanka,
przyprawa do grilla karkówka 1 opakowanie,
pieczarki 12 sztuk,
papryka 2 sztuki,
boczek wędzony 35 dag,
cukinia 1 sztuka większa,
cebula 5 sztuk mniejsze
ryż 2 szklanki
ogórki zielone 2 sztuki większe,
jogurt gęsty 400 ml,
cukier 2 łyżki,
sól czosnkowa 1 łyżeczka,
pieprz mielony 1/2 łyżeczki,
ocet jabłkowy 1 łyżka
koperek 1 pęczek
Piersi kurczaka opłukać, osuszyć ręcznikiem papierowym, pokroić w kostkę 2,5 cm, olej wymieszać z przyprawą karkówka grill, włożyć kostki piersi i dobrze wymieszać, do lodówki na 2-3 godziny.
W tym czasie przygotować pieczarki, cebule, papryki, cukinię, pokroić na kawałki, talarki.
Na patyczki nadziewać na przemian mięsko, warzywa, układać na blaszce do pieczenia wyłożoną papierem do pieczenia, posmarować szaszłyki mocno resztą marynaty.
Piekarnik nagrzany na 220C opcja grill góra/dół, wstawić blachę i piec około 40 minut, szaszłyki obrócić dołem do góry i jeszcze piec około 10 minut na termoobiegu w 160C.
Ogórki obrać ze skórki, zetrzeć na tarce grubsze oczka, wymieszać z cukrem, solą, pieprzem, octem, dodać jogurt, posiekany koperek i wymieszać, ugotować ryż w osolonej wodzie na sypko - pyszne, apetyczne, aromatyczne szaszłyki drobiowe z warzywami, pieczone w piekarniku są pyszną potrawą nie tylko na obiad..........SMACZNEGO!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz