Składniki:
jajka 3 sztuki "L",
cukier wanilinowy 1 łyżeczka,
cukier 1/4 szklanki,
olej rzepakowy 100 ml,
mleko 3/4 szklanki,
woda gazowana do pełnej szklanki z mlekiem,
mąka tortowa 250 gram,
proszek do pieczenia 1łyżeczka,
anyż gwiazdka 1 sztuka mała
Jajka, mleko z wodą gazowaną, olej, cukier, cukier wanilinowy, mąkę, proszek do pieczenia w pojemniku ręcznie rózgą lub mikserem dobrze wymieszać na gładką masę.
Gwiazdkę anyżu (anyż można zmielić w młynku do kawy i do wielu potraw, deserów, kompotów, herbaty, kawy używać) w moździerzu rozgnieść, wsypać do ciasta, wymieszać, ciasto odstawić na minimum 30 minut na blat kuchenny.
Gofrownicę wg instrukcji rozgrzać, wlać porcję ciasta, zamknąć pokrywę.
Tutaj piekłam gofry około 13-15 minut, po upieczeniu odkładam na kratkę aby odparowały i będą chrupiące, można podawać z czym się lubi lub takie suche podjadać - moje pierwsze domowe gofry przygotowałam z instrukcji, dodałam tylko anyż, gofry są chrupiące, w środku wypieczone nie gumowe, będę ten przepis robić z różnymi dodatkami na słodko i na słono..........SMACZNEGO!!!
2 komentarze:
Muszą być pyszne 😍
Oj tak, były smaczne, i ten aromat anyżu...
Prześlij komentarz