Składniki:
jajka 5 sztuk "L",
cukier 1 szklanka,
cukier wanilinowy 1 opakowanie,
twaróg Sernikowy z Mascarpone Président 1 kg wiaderko,
bita śmietana w proszku 1 opakowanie,
budyń waniliowy 1 opakowanie,
kasza manna 1 łyżka,
herbatniki 300 gram,
wiśnie 1 kg + 2 łyżki mąka ziemniaczana
woda 4 szklanki
czekolada gorzka 100 gram,
kakao 4 łyżki,
śmietana 18% 4 łyżki,
maślanka 1/2 szklanki,
wiórki kokosowe do posypania - ile potrzeba
Jajka, cukier, cukier wanilinowy mikserem utrzeć do białości z 3 minuty na najwyższych obrotach - dobrze ubite jajka to podstawa udanego sernika.
Do jajek dodać twaróg Sernikowy z Mascarpone Président, wsypać kaszkę, budyń, śmietanę w proszku i mikserem połączyć składniki z 1 minutę na najwyższych obrotach.
Umyte, wydrylowane wiśnie, 3/4 wiśni wymieszać z mąką ziemniaczaną i
dodać do masy serowej, łyżką wymieszać, reszta do dekoracji.
Formy dobrane wielkością do włożenia w szybkowary: 16 i 18 cm (1 dla męża do pracy), wyłożyć folią i wsypać na dno pokruszone herbatniki, na dno szybkowarów wstawić np. małe puszki po kukurydzy lub inne podkładki aby formy nie stały na dnie garnka w wodzie.
Do form w szybkowarach ostrożnie wlać masę serową prawie do brzegu, najlepiej serniki przygotować wieczorem i zostawić w otwartych szybkowarach do rana, folią nakryć formy tak aby nie przylegały do masy serowej, wlać wodę po 2 szklanki do garnka, po zasyczeniu pary gotować na średnim ogniu 35 minut.
Formy wyjąć z szybkowarów, serniki wyjąć na talerz i usnąć folię.
Ta polewa jest miękka nie twarda coś jak mus, wszystkie składniki w garnku roztopić i mieszać, maślanki dolać tyle, aby polewa nie była za mocno gęsta.
Polewę szybko wylać na serniki, powkładać wiśnie i posypać wiórkami kokosowymi, przechowywać w lodówce - twaróg Sernikowy z Mascarpone Président z szybkowara jest idealnie aksamitny, wilgotny, miękki, smakuje wybornie i latem nie trzeba używać piekarnika..........SMACZNEGO!!!
2 komentarze:
Zaraz dostanę ślinotoku, a dopiero wróciłam od stomatologa :D Dziękuję za przepis :)
Polecam, zwłaszcza polewę do różnych ciast-jest jak mus, pozdrawiam.
Prześlij komentarz