marchew 4 sztuki średnie,
jajka 6 sztuk "M",
cukier 3/4 szklanki,
mleko 1 szklanka,
olej rzepakowy 1/2 szklanki,
kakao 3 łyżki,
mąka tortowa 3 szklanki,
proszek do pieczenia 1 łyżeczka,
soda oczyszczona 1 łyżeczka,
dżem jabłkowo-śliwkowy 300 gram,
śmietana zimna 30% 330 ml,
galaretka brzoskwiniowa 1 opakowanie,
posypka czekoladowa - ile potrzeba
Składniki temperatura pokojowa = do pojemnika wbić jajka, wsypać cukier, wlać mleko, olej i rózgą trzepaczką dokładnie roztrzepać.
Marchew obraną w rozdrabniaczu dokładnie rozdrobnić, dodać do ciasta, z 2 łyżki zostawić do przystrojenia, wsypać mąkę, proszek do pieczenia z sodą, kakao i połączyć składniki rózgą.
Niska forma silikonowa z kominkiem 28 cm, ciasto przełożyć do formy.
Piekarnik nagrzany na 180C, grzanie góra/dół, ciasto piec około 45 - 55 minut do suchego patyczka, dobrze je wystudzić w formie, zimne przekroić na dwie części.
Zimną śmietanę ubić na sztywno z galaretką mikserem, jedną część ciasta posmarować grubo dżemem, nakryć drugim ciastem lekko dociskając dwie części do siebie.
Ciasto posmarować ubitą śmietaną, posypać posypką czekoladową, marchewką, schować do lodówki - ciasto ucierane marchewkowe jest bardzo łatwym, szybkim, tanim ciastem do upieczenia, można je przekładać dżemem, bitą śmietaną............SMACZNEGO!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz