Składniki:
wątróbka z kurczaka 1 kg,
mąka pszenna 1 szklanka,
olej rzepakowy 1/2 szklanki,
cebula 3 sztuki większe,
jabłka 2 sztuki większe,
papryka słodka 1 łyżeczka,
papryka ostra 1/2 łyżeczki,
woda 2 szklanki,
majeranek 1 łyżka
Z wątróbki powycinać błonki, tłuszczyki opłukać i osuszyć ręcznikiem papierowym, w woreczku z mąką dobrze wątróbki obtoczyć.
Na gorącym oleju usmażyć wątróbkę bez soli, do wątróbki dodać pokrojone cebule, jabłka, paprykę ostrą i słodką, podsmażać z 5 minut, co jakiś czas zamieszać, następnie wlać wodę i pod przykryciem dusić z 10 minut, na koniec wsypać majeranek.
Podawać do ziemniaków ,pieczywa, solić wątróbkę na talerzu - wątróbka z kurczaka jest bardzo smaczna, zdrowa, z dodatkiem cebuli, jabłek nabiera dobrego smaku i aromatu..........SMACZNEGO!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz