fasola Jaś 1/2 kg,
ziele angielskie 3 sztuki,
liście laurowe 2 sztuki,
kostka rosołowa 1 sztuka,
cebula 2 sztuki,
ząbki czosnku 6 sztuk,
włoszczyzna 1 pęczek,
cukinia 1 sztuka,
papryka 2 sztuki,
olej rzepakowy 1/2 szklanki,
kostka rosołowa 1 sztuka, pieprz ziołowy 1 łyżeczka,
papryka ostra 1 łyżeczka
Fasolę moczyć w wodzie całą noc, potem opłukać i w szybkowarze gotować w 1.5 litra wody z kostką rosołową, zielem angielskim, liściem laurowym około 40 minut, wystudzić.
Włoszczyznę, i resztę składników, umyć, obrać, pokroić na kawałki i w blenderze na tarczy do warzyw utrzeć.
Na oleju podsmażać w g podanej kolejności: cebulę, czosnek na złoto, starte warzywa dodać i podsmażać z 10 minut mieszając.
Do warzyw wlać z szybkowara ugotowaną fasolę z wywarem, dodać kostkę rosołową i gotować z 10 minut - warzywny gulasz z dodatkiem fasoli jasiek jest bardzo smacznym daniem obiadowym lub kolacyjnym, z pieczywem smakuje doskonale.........SMACZNEGO!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz