Składniki:
masło 1 łyżka,
ziemniaki 4 sztuki,
włoszczyzna 1/2 pęczka,
pieczarki 50 dag,
cebula 1 sztuka,
pieprz ziołowy 1 łyżeczka,
woda 2 litry,
kostka rosołowa 1 sztuka,
mleko 1/2 litra,
mąka pszenna 4 łyżki,
pieprz mielony 1 łyżeczka,
sól - ile potrzeba,
natka pietruszki 1 pęczek
Na maśle w garnku podsmażyć pokrojone ziemniaki w kostkę, startą woszczyznę, cebulę, papryczkę chilli z pestkami połowę strączka, pieczarki pokrojone.
Wlać wodę, dodać kostkę rosołową, pieprz ziołowy i gotować do miękkości ziemniaków.
Mąkę wymieszać z mlekiem i wlać do zupy, zagotować do zagęszczenia zupy, wsypać posiekaną natkę pietruszki, dodać pieprz mielony i sól do smaku - zupa pieczarkowa na szybko zabielana mlekiem jest bardzo smaczna, lekkostrawna, rozgrzewająca na dobry obiad.........SMACZNEGO!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz