żołądki drobiowe 1 kg,
liście laurowe 2 sztuki,
ziele angielskie 4 sztuki,
smalec 1 łyżka,
cebula 1 sztuka,
kostka rosołowa 2 sztuki,
pieprz mielony - ile potrzeba,
śmietana 12% 200 gram,
woda 2 szklanki,
mąka pszenna 3 łyżki,
natka pietruszki 1 pęczek
żołądki świeże dobrze oczyścić z błonek, żyłek, pokroić na kawałki i opłukać pod zimną wodą, zalać w garnku wodą i zagotować, gotować z 2 minuty i wszystko wylać na durszlak, opłukać wodą
żołądki włożyć do szybkowara, dodać ziele angielskie, liście laurowe, wlać z 3/4 litra wody i gotować z 40 minut, żołądki są miękkie i ponownie wylać na durszlak, zostawić szklankę wywaru do sosu
w garnku zeszklić na smalcu cebulę pokrojoną, wsypać żołądki, podsmażać z 5 minut, dodać kostkę rosołową, pieprz mielony, wlać wywar i zagotować
śmietanę wymieszać z mąką, wodą i wlać do sosu, dodać posiekaną drobno natkę pietruszki, mieszać do zagotowania, podać z czym się lubi, podałam z kaszą gryczaną białą i surówką z kiszonej kapusty - podroby drobiowe typu żołądki, serca, wątróbka są bardzo lubianym w naszym składnikiem i na obiad i na przystawki..........SMACZNEGO!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz