Składniki:
ziemniaki 1 kg,
jajka 2 sztuki "L",
mąka tortowa 3/4 szklanki,
kucharek 2 łyżeczki,
pieprz czarny mielony 1/2 łyżeczki,
koperek 1 pęczek,
mozzarella 15 dag/starta,
cebula 1 sztuka,
smalec - ile potrzeba
placki smażone na smalcu są chrupiące, na oleju są miękkie, od teraz tylko na smalcu będę smażyć placki różne = ziemniaki obrać, pokroić na kawałki i w rozdrabniaczu dokładnie zmiksować na papkę, wyłożyć na sitko siateczka z drobnymi oczkami
jak woda z ziemniaków zleci do pojemnika to delikatnie ją wylać i zostawić tylko mączkę ziemniaczaną, wsypać z sitka ziemniaki
dodać posiekany drobno lub rozdrobniony w rozdrabniaczu umyty koperek, jajka, kucharka, pieprz, wsypać mąkę i pokrojoną w kosteczkę cebulę nie dużą, wsypać startą mozzarellę, wszystko dokładnie wymieszać
porcję smalcu dać na patelnię i mocno rozgrzać, nakładać porcje ziemniaków i formować łyżką nie za grube placki, smażyć na rumiano z każdej strony, odkładać na ręcznik papierowy
placki są smaczne, syte, chrupiące nawet jak poleżą i zjada się zimne............SMACZNEGO!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz