Składniki:
śliwki 3 kg,
cynamon 1 łyżka,
cukier 1/2 kg,
żelfix 3:1 opakowanie,
woda 2 szklanki
jeśli lubisz dżemik bardziej gęsty to odlej sok przed miksowaniem i wsypaniem cukru, sok będzie do picia po rozcieńczeniu z wodą - umyte dojrzałe mocno śliwki wypestkować, wkładać do szybkowara, wlać wodę i zamknąć szybkowar
po zasyczeniu pary gotować na średnim ogniu z 10 minut, szybkowar otworzyć jak sam spuści ciśnienie
wsypać cukier, żelfix, cynamon i pałką blendera zmiksować, doprowadzić do zagotowania mieszając cały czas
do umytych słoików nakładać dżemik, postawić na zakrętkach słoiki do wystudzenia, przechowywać w ciemnym, chłodnym miejscu
dżemik jest aromatyczny, nie za słodki, nie za gęsty, lubimy zjeść do naleśników, tostów, drożdżówki z masłem, kaszki manny...............SMACZNEGO!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz