Składniki:
jajka 4 sztuki "L",
cukier 3/4 szklanki,
cukier wanilinowy 1 opakowanie,
masło lub margaryna 12,5 dag/stopione,
mleko 250 ml,
mąka tortowa 2 szklanki,
proszek do pieczenia 1 łyżeczka,
kakao 2 łyżki,
śliwki 10 sztuk/duże
użyłam 6 jajek "M", jajka dobrze utrzeć do białości z cukrem,cukrem wanilinowym
margaryna stopiona wystudzona, do margaryny wlać mleko, w trakcie miksowania pomału dolewać do masy
wsypać przesianą mąkę z proszkiem i zmiksować na nie za gęste ciasto
niska forma silikonowa 26 cm z kominkiem, na dno formy (będzie wierzchem) poukładać gęsto ćwiartki śliwek, na śliwki wlać z 3/4 ciasta
do reszty ciasta wsypać kakao, wlać 2 łyżki mleka, wymieszać, na jasne ciasto wylać ciemne ciasto
piekarnik elektryczny nagrzany na 190 C, grzanie góra/dół, ciasto piec około 45-50 minut, do suchego patyczka, ciasto jak wystygnie wyłożyć do góry dnem na talerz - ciasto jest wyśmienite, aromatyczne, pyszne.............SMACZNEGO!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz