Składniki:
mąka tortowa 500 gram,
woda gorąca 1-2 szklanki,
masło 1 łyżka,
sól 3/4 łyżeczki,
woda 4 litry,
sól 1 łyżeczka,
olej rzepakowy 3 łyżki,
jagody 1 litr,
cukier - ile potrzeba,
śmietana gęsta - ile potrzeba/lub jogurt
mąkę, sól, w szklance gorącej wody rozpuścić masło i w misie robota wyrobić na kulę gładkie ciasto, jeśli trzeba to dolewać gorącej wody, ciasto zawinąć w folię na 20 minut, podzielić na 3 części, na podsypanej mąką stolnicy wałkować cienkie ciasto, wycinać szklanką kółka - używam do wycinania kółek szklanki do whisky, ma większą średnicę od zwykłej szklanki i lepiej się zlepia nadziane kółka
na każde kółko na środku nakładać opłukane i obsuszone jagody, zlepiać dokładnie pierogi
pierogi odkładać na podsypaną cienko mąką tacę i gotowe porcje nakryć ręcznikiem kuchennym
wodę zagotować, wsypać sól, wlać olej rzepakowy i wkładać do wrzątku partiami po 12-15 pierogów, po wypłynięciu gotować na średnim ogniu z 3 minuty, wyjmować cedzakiem i krótko zimną wodą z kranu przelać, odkładać na talerz
podawać pierogi posypane cukrem z gęstą śmietaną lub jogurtem - pierogi są pyszniutkie i można je jeść i jeść............SMACZNEGO!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz