Składniki:
wiśnie bez pestek 1 kg,
woda 2,5 litra,
cukier brązowy 1 szklanka,
sok z cytryny 1 łyżka,
cynamon 1/2 łyżeczki,
goździki 2 sztuki,
kisiel wiśniowy 1 opakowanie,
mleko 1/2 litra,
woda 1 szklanka,
cukier 1 łyżka,
sól 1/2 łyżeczki,
masło 1 łyżka,
kasza manna 7 łyżek,
śmietana gęsta - ile potrzeba/lub jogurt
wiśnie opłukać pod zimną wodą, w drylownicy wypestkować wiśnie, wsypać do garnka, zalać wodą
wsypać cukier brązowy lub biały, sok z cytryny, cynamon, goździki i gotować na średnim ogniu z 10 minut
kisiel wiśniowy wymieszać w szklance wody i wlać do zupy, mieszać do zagotowania zupy, odstawić do wystygnięcia
wodę, mleko wlać do rondla, wsypać cukier, sól, masło i gdy zacznie się gotować wsypywać kaszkę manną mieszając, gotować na mniejszym ogniu z 2-3 minuty i mieszać aby się nie przypaliła, kaszkę mannę przelać do miski, nakryć folią spożywczą, nie zrobi się kożuch, wystudzić
zupę wiśniową podać z kaszką manną, śmietaną lub jogurtem - zupa pyszna na upały............SMACZNEGO!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz