Składniki:
kalafior 1 główka/większa,
brokuły 1 główka/większa,
cebula czerwona 1 sztuka,
cebula 1 mała,
ząbki czosnku 2 sztuki,
kucharek 1,5 łyżki,
pieprz czarny mielony 1/2 łyżeczki,
ser mozarella 10 dag,
bułka tarta 1 szklanka,
mąka ziemniaczana 1,5 łyżki,
jajka 2 sztuki "M",
olej rzepakowy - ile potrzeba
kalafior ugotować w nie solonej wodzie na "al dente", nie może być rozgotowany, brokuł ugotować też w nie solonej wodzie, odlać na durszlak, ciepłe różyczki kalafiora i brokuła rozgnieść tłuczkiem do ziemniaków i wystudzić
do warzyw dodać pozostałe składniki (bez oleju): pokrojone cebule, wyciśnięte ząbki czosnku, kucharka, pieprz mielony, jajka, tartą bułkę, ser mozzarella, wszystko ręką dokładnie wyrobić, odstawić na 15 minut
formować około 1 cm grubości kotlety, na mocno rozgrzanym oleju rzepakowym smażyć rumiane kotlety z obu stron, odkładać na ręcznik papierowy
kotlety można podać np. z mizerią lub z czym się lubi, są smaczne na ciepło i na zimno...........SMACZNEGO!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz