Składniki:
jajka 5 sztuk,
cukier 1 szklanka,
cukier wanilinowy 1 opakowanie,
mąka tortowa 2 szklanki,
proszek do pieczenia 2 łyżeczki,
masło lub margaryna 15 dag/stopione,
maślanka 1 szklanka,
kakao 2 łyżki,
agrest 50 dag,
lukier biały - w opisie,
kolorowa posypka - ile potrzeba
agrest obrać z szypułek, opłukać, dobrze osuszyć i wsypać fo formy silikonowej niskiej z kominkiem 26 cm
jajka, cukier, cukier wanilinowy utrzeć mikserem do białości z 4 minuty, wsypać przesianą makę z proszkiem, wlać stopioną i ostudzoną margarynę i wszystko mikserem wyrobić na gładką masę
ciut więcej niż połowę ciasta wyłożyć na agrest
do reszty ciasta wsypać kakao, można dodać z 2 łyżki maślanki i wymieszać wszystko
ciasto ciemne wyłożyć na ciasto jasne i nożem przemieszać razem z agrestem, piekarnik elektryczny nagrzać na 190 C, grzanie góra/dół, piec ciasto z 55 minut, do suchego patyczka, wystudzone ciasto przełożyć z formy na talerz i posmarować lukrem: z 3/4 szklanki pudru cukru, ciut soku malinowego i cytryny wymieszać na nie za rzadki lukier, posypać posypką - ciasto jest pyszne i szybko się zjada...........SMACZNEGO!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz