Składniki:
łopatka cielęca 1,2 kg/z kością,
kucharek 1 łyżeczka,
pieprz czarny grubo mielony 1 łyżeczka,
kminek cały 1 łyżeczka,
czosnek granulowany 1 łyżeczka,
pieprz ziołowy 1 łyżeczka,
papryka ostra mielona 1/2 łyżeczki,
smalec 1 łyżka,
cebula 1 sztuka,
pieczarki 1/2 kg,
kapusta kiszona 1 kg,
cukier 1 łyżeczka,
kostka rosołowa 1 sztuka/grzybowa,
przyprawa do zup i potraw w płynie 1 łyżka,
ziele angielskie 3 sztuki,
liście laurowe 1 sztuka,
woda 250 ml
cielęcą łopatkę z kością opłukać, osuszyć ręcznikiem papierowym, natrzeć kucharkiem, pieprzem, papryką, pieprzem, czosnkiem i schować do lodówki na 3 godziny, na gorącym smalcu zrumienić mięso z każdej strony, odłożyć na talerz
na tłuszczu po mięsie podsmażyć pokrojoną cebulę, wsypać pokrojone pieczarki i podsmażyć bez solenia, pieczarki nie puszczą wody na patelni
kiszoną kapustę włożyć do szybkowara, posypać cukrem, wymieszać, dodać kostkę grzybową, na kapuście położyć mięso, kości same odchodzą od mięsa
na mięso wyłożyć z patelni pieczarki, dodać ziele i liść laurowy, wlać wodę z przyprawą w płynie, zamknąć szybkowar i od chwili zasyczenia pary gotować na mniejszym ogniu z 45 minut, szybkowar otworzyć jak sam spuści ciśnienie, można odlać nadmiar wody - cielęcina jest krucha, mięciutka i smakuje z kiszoną kapustą..............SMACZNEGO!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz