Składniki:
szynka wieprzowa 1,5 kg,
czosnek niedźwiedzi 1 łyżka,
olej rzepakowy 6 łyżek,
pieprz czarny mielony 3/4 łyżeczki,
papryka ostra mielona 1 łyżeczka,
kucharek 2 łyżeczki,
cebula 5 sztuk,
woda 4 szklanki,
śmietana gęsta 1/2 szklanki,
mąka pszenna 1 łyżka,
ziemniaki ugotowane 1 kg,
surówka - jaką lubisz
z oleju, czosnku niedźwiedziego, papryki, kucharka, pieprzu wymieszać maryntę, natrzeć dobrze całą szynkę, włożyć do woreczka i schować do lodówki na całą noc
w szybkowarze zrumienić szynkę, wyjąć na talerz, dodać do szybkowara pokrojone w cząstki cebule, trochę je podsmażyć na cebulach położyć szynkę, wlać wodę i zamknąć szybkowar, po zasyczeniu pary gotować na mniejszym ogniu 45 minut, szybkowar otworzyć jak sam spuści ciśnienie
szynkę wyjąć na talerz, pokroić na 3-4 cm grubości porcje
do szybkowara wlać śmietanę z mąką i miksować pałką blendera doprowadzając do zagęstnienia sosu
podać z tłuczonymi ziemniakami i np. zasmażaną czerwoną kapustą - szynka w tym sosie to sama rozkosz jedzenia..................SMACZNEGO!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz