Składniki:
jajka 4 sztuki,
cukier 3/4 szklanki,
mąka tortowa 1,5 szklanki,
olej rzepakowy 1/2 szklanki,
proszek do pieczenia 1 łyżeczka,
soda oczyszczona 1/2 łyżeczki,
kisiel cytrynowy 1 opakowanie,
truskawki 25 dag,
biała czekolada 100 gram,
śmietana gęsta 2 łyżki,
kolorowa posypka - ile potrzeba
z białek ubić na sztywno pianę, w osobnym pojemniku żółtka utrzeć z cukrem do białości na dużych obrotach
wsypać przesianą mąkę z proszkiem, sodą, wlać olej i mikserem połączyć składniki nie za długo
dodać ubitą pianę, wsypać kisiel i na małych obrotach wmieszać wszystko w ciasto
keksówka 25 cm, wysmarowana tłuszczem i posypana tartą bułką, do blaszki przełożyć ciasto, delikatnie powciskać połówki truskawek dość gęsto, piec w 200 C około 45-50 minut do suchego patyczka, ciasto z blaszki wyjąć jak będzie zimne
do rozpuszczania czekolady dodaję śmietanę gęstą, polewa jest wtedy bardziej płynna i nie pęka i nie jest twarda... - w kąpieli wodnej rozpuścić białą czekoladę ze śmietaną, polać po wierzchu ciasta, posypać kolorową posypką - babka jest pyszna, wilgotna, szybko znika z talerza............SMACZNEGO!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz