Składniki:
filet z turbota 2 sztuki,
pieprz czarny mielony 1/2 łyżeczki,
kucharek 1 łyżeczka,
sok z cytryny 1 łyżeczka,
olej rzepakowy 2 łyżki,
ziemniaki ugotowane 1/2 kg,
sałata zielona 1 główka,
ogórek zielony 1 sztuka,
jogurt naturalny 150 ml,
sól - do smaku,
pieprz czarny mielony - do smaku,
cukier 2 łyżeczki,
ocet jabłkowy 1 łyżka,
koperek 1/2 pęczka
średniej wielkości świeże filety turbota razem z mleczem lub ikrą opłukać, ręcznikiem papierowym osuszyć (jeśli nie lubi się mleczy czy ikry to usunąć je), posypać z każdej strony pieprzem, kucharkiem, sokiem z cytryny i olejem
w blaszce na papierze do pieczenia ułożyć filety i w 200 C na termoobiegu piec 15 minut
sałatę opłukać, osuszyć i porwać na kawałki, dodać stary na plasterki świeży ogórek, wlać jogurt wymieszany, z cukrem, solą, pieprzem, octem
młode ziemniaki ugotować w osolonej wodzie, odlać z wody i podać posypane koperkiem z turbotem i sałatą
turbot jest smaczną rybą, przypomina mi mięsko halibuta, ma mało ości i warto od czasu do czasu zjeść...............SMACZNEGO!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz