Składniki:
jajka 6 sztuk,
cukier 1 szklanka,
cukier wanilinowy 1 opakowanie,
masło lub margaryna 250 gram,
mąka tortowa 2,5 szklanki,
proszek do pieczenia 2 łyżeczki,
truskawki 3/4 kg
miękką margarynę, cukier, jajka, cukier wanilinowy utrzeć w robocie z 5 minut na dużych obrotach, masa będzie "zważona" ale taka ma być, wsypać przesianą mąkę z proszkiem i połączyć składniki na gęste ciasto
można użyć 1 dużej blaszki = użyłam 2 tortownice 20 cm i 18 cm, wysmarowane tłuszczem i posypane tartą bułką - w blaszkach rozsmarować odpowiednią do wielkości blaszek porcje ciasta, wygładzić, powkładać połówki truskawek skórką do dołu
piekarnik nagrzany na 190 C, grzanie góra/dół, ciasto piec 50 minut, następnie na termoobiegu w 160 C z 6 minut, do suchego patyczka, ciasto wyjąć z blaszek jak będzie zimne
ciasto jest łatwe, szybkie i smaczne, owoce można dać jakie się lubi..............SMACZNEGO!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz