Składniki:
filety śledziowe 1,5 kg,
mąka pszenna 3/4 szklanki,
kucharek 1,5 łyżki,
pieprz czarny mielony 1 łyżeczka,
olej rzepakowy - ile potrzeba,
woda 1,5 litra,
cukier 3 łyżki,
ocet 10 % 1 szklanka,
cebula 4 sztuki,
papryka czerwona 2 sztuki,
ziele angielskie 4 sztuki,
liście laurowe 2 sztuki,
goździki całe 2 sztuki,
gorczyca 1 łyżka
pokrojone cebule, papryki zalać wodą, dodać gorczycę, ziele, goździki i liście laurowe, wsypać cukier, wlać ocet i gotować z 5 minut na średnim ogniu
duże, świeże filety śledziowe przeciąć na połowę, opłukać i na ręczniku papierowym osuszyć, mąkę wymieszać z kucharkiem, pieprzem i obtaczać w mące filety z każdej strony
na bardzo gorącym oleju smażyć na złocisto filety i przekładać do głębszego naczynia
na filety wylać zalewę słodko kwaśną z papryką, cebulą, przykryć i schować do lodówki najlepiej na 24 godziny - takie śledzie są pyszne i nie tylko na przekąskę..............SMACZNEGO!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz