jabłka 2 kg,
gorczyca biała cała 2 opakowania,
anyż 1 gwiazdka,
pieprz czarny ziarnisty 6 sztuk,
ziele angielskie 4 sztuki,
liść laurowy 1 sztuka,
goździki całe 4 sztuki,
miód 6 łyżek,
ocet jabłkowy 1/2 szklanki
1,5 opakowania gorczycy razem z zielem angielskim, anyżem, pieprzem, liściem laurowym, goździkami zmielić drobno w młynku do kawy, resztę gorczycy utrzeć w moździerzu na grubsze cząstki
obrane jabłka pokrojone na kawałeczki w garnku dusić do miękkości mieszając, na koniec dodać miód
wszystko zmiksować pałką blendera na jednolitą masę, musztardę włożyć do wyparzonych słoiczków, pasteryzować z 10 minut, przechowywać w ciemnym, chłodnym miejscu, musztarda jest dobra po 2 tygodniach jak mocno przejdzie smakami - nam smakuje musztarda jabłkowa do wędlin, serów, mięs, ryb.............SMACZNEGO!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz