Składniki:
jajka 5 sztuk,
cukier 3/4 szklanki,
masło lub margaryna 15 dag,
orzechy laskowe mielone 200 gram,
mąka krupczatka 1 szklanka,
mąka tortowa 1/2 szklanki,
proszek do pieczenia 1,5 łyżeczki,
śliwki 50 dag,
lukier biały - w opisie,
orzechy włoskie - ile potrzeba
jajka, cukier, miękką margarynę utrzeć mikserem na "kogel-mogel" z 5 minut na dużych obrotach
do masy wsypać orzechy laskowe zmielone i połączyć składniki
wsypać mąkę krupczatkę, mąkę tortową, proszek do pieczenia i krótko połączyć składniki na gęste ciasto
forma silikonowa z kominkiem 22 cm - ciasto włożyć do formy, do ciasta wkładać wciskając połówki śliwek, ciasto piec w nagrzanym piekarniku na 200 C około 45-50 do suchego patyczka, ciasto wyjąć z formy dobrze wystudzone-zimne
odpowiednią ilość pudru cukru wymieszać ze śmietaną gęstą i sokiem z cytryny, utrzeć na dość rzadki lukier, polać nim ciasto na talerzu i ozdobić orzechami włoskimi - ciasto jest wilgotne, aromatyczne i szybko się zjada............SMACZNEGO!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz