2016-02-16

por+groszek+jabłko=pyszna surówka...

Składniki:


pory 10 sztuk/średnie, groszek konserwowy 1 puszka, jabłka 1 sztuka, cukier 2 łyżeczki, sól morska 3/4 łyżeczki, pieprz czarny mielony 1/2 łyżeczki, sok z cytryny 1 łyżeczka, natka pietruszki 1 łyżka, majonez 3 łyżki


z porów odciąć zielone części, białe przeciąć wzdłuż i dokładnie opłukać pod bieżącą wodą

pory pokroić dość drobno, wsypać do durszlaka i przelać wrzącą wodą

wystudzone przełożyć do miski, wsypać groszek odsączony na sitku

jabłko bez skórki zetrzeć na tarce grubsze oczka i dodać do porów

do smaku doprawić pieprzem, cukrem, solą, sokiem z cytryny, natke pietruszki posiekaną i wymieszać dokładnie z majonezem, odstawić do lodówki na 30 minut

surówka jest pyszna do obiadu ale też i do podjadania...................SMACZNEGO!!!