Składniki:
udziec z indyka 1,5 kg,
przyprawa kebab- gyros Prymat 1 opakowanie,
oliwa 10 łyżek,
marchew 4 sztuki,
cebula 1 sztuka,
fasolka szparagowa 15 dag,
seler naciowy 6 łodyg,
ząbki czosnku 5 sztuk,
papryka zielona 1 sztuka,
papryczka chili 1 sztuka,
woda 2 szklanki
udziec indyka bez kości obsypać przyprawą i dobrze natrzeć, schować do lodówki na 2 godziny
marchew, seler naciowy, cebulę, czosnek, papryki, fasolkę pokroić na kostki, kawałki
do szybkowara /
"polecam SZYBKOWAR -Tureckie Garnki - zobacz"/ wlać oliwę i zrumienić udziec z każdej strony
na mięso wsypać pozostałe składniki z wodą, zamknąć szybkowar i od zagotowania /syczenie pary/ na małym ogniu gotować z 40 minut
po tym czasie zdjąć z ognia szybkowar i zostawić na 30 minut-ciśnienie samo zejdzie, nie trzeba spuszczać
mięso, warzywa wyjąć cedzakiem na talerz, wywar przelać do rondla i można zrobić sos zabielany mąką ze śmietaną na obiad
nam smakuje ten indyk z warzywami na zimno do pieczywa............SMACZNEGO!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz