masło lub margaryna 1 kostka, cukier 3/4 szklanki, jajka 4 sztuki, mąka pszenna 2,5 szklanki, proszek do pieczenia 2 łyżeczki, jabłka 1 kg, budyń śmietankowy 2 opakowania, kurkuma mielona 1 łyżeczka
miękka palma, cukier, jajka "L" utrzeć mikserem z 7 minut, wsypać mąkę z proszkiem i utrzeć na gęste ciasto z 2 minuty
tortownica 24cm - wysmarować masłem, posypać tartą bułką i na dnie rozsmarować z 3/4 ciasta
na ciasto rozsypać pokrojone ze skórką w kawałeczki jabłka
BUDYŃ: w 150 ml mleka wymieszać budyń - 700 ml mleka zagotować z kurkumą, 3 łyżkami cukru i wlać wymieszany budyń i zagotować, gorący wyłożyć na jabłka
resztę ciasta dać na budyń i piec w 200C około 45-50 minut
ciasto wyjąć z blaszki całkiem zimne
ciasto jest lekkie a jabłka z budyniem smacznie smakują i dzięki kurkumie jest złocisty budyń.........SMACZNEGO!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz