Składniki:
ogórek gruntowy 4 kg,
koper 4 podsuszone gałązki,
korzeń chrzanu 2 duże,
liść winogronowy 3 gałązki,
chrzan 4 liście,
czosnek ząbki 12 sztuk,
kminek cały 2 łyżki,
sól - ile potrzeba,
woda filtrowana z dzbanka Dafi - ile potrzeba
ogórki jędrne gruntowe namoczyć w zimnej wodzie na 30 minut, potem je wytrzeć
na dnie dużego gara kamionkowego układać koper, chrzan korzenie i liście, liście winogron, ząbki czosnku, ciasno ogórki układać
zalać odpowiednią ilością wody filtrowanej, posypać kminkiem, wsypać sól kamienną z 1.5 łyżki na litr wody
ogórki nakryć talerzykiem i kamieniem, przykryć ściereczką i po 3 dniach są doskonałe ogórki do jedzenia..............SMACZNEGO!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz