Składniki:
chudy boczek 1 kg,
cebula 2 sztuki,
ząbki czosnku 10 sztuk,
kucharek 1 łyżka,
majeranek 1 łyżka,
chili pieprz cayenne 1 łyżka,
smalec 1 łyżeczka,
ziele angielskie 4 sztuki,
liście laurowe 2 sztuki,
kolendra ziarenka 1 łyżeczka
chudy kawałek surowego boczku opłukać i osuszyć ręcznikiem papierowym
posypać kucharkiem, majerankiem i papryką chilli cayenne
zwinąć boczek ciasno na roladę i obwiązać grubszą nicią, zawinąć do woreczka foliowego i do lodówki na całą noc aby smaki się przegryzły i zamarynowały boczek
do garnka dać smalec i na gorącym zrumienić boczek z każdej strony, następnie przykryć pokrywką i na średnim ogniu dusić do miękkości mięsa - około 45-50 minut co jakiś czas obracać boczek i można podlać kilkoma łyżkami wody
boczek zostawić do wystudzenia i z zimnego zdjąć sznurek i kroić w plasterki do pieczywa.............SMACZNEGO!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz