Składniki:
mąka tortowa 1/2 kg,
jajka 2 sztuki,
masło lub margaryna 10 dag,
cukier 10 dag,
mleko ciepłe 250 ml,
drożdże suche 1 opakowanie,
sól - szczypta,
skórka z cytryny 1 łyżka,
truskawki 1/2 kg,
kruszonka - ile potrzeba
do misy robota wsypać mąkę, roztrzepane widelcem jajka, stopione letnie masło, letnie mleko, cukier, sól, skórkę z cytryny, suche drożdże i hakiem wszystko wyrabiać z 10 minut
ciasto zostawić w misie przykryte do wyrośnięcia na ok. 1 godzinę
ciasto wyrośnięte ponownie hakiem wyrobić ale tylko chwilę ok. pół minuty
22 cm dwie keksówki wyłożyć papierem do pieczenia i po równo dodać ciasta
do każdej keksówki powciskać umyte, osuszone truskawki
KRUSZONKA: 10 dag masła, 10 dag mąki krupczatki, 10 dag cukru wyrobić na dość sypką kruszonkę i posypać nią ciasta
ciasto piec w 200C około 40 minut - ciasto z blaszki wyjąć ostudzone i można posypać cukrem pudrem
ciasto jest pyszne np. z masłem do kawki na śniadanie.............SMACZNEGO!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz