Składniki
PIANKA:
białka 4 sztuki,
cukier puder 2 łyżki,
sól - szczypta,
rabarbar 1/2 kg,
cukier 3 łyżki
CIASTO:
żółtka 4 sztuki,
cukier 3/4 szklanki,
cukier wanilinowy 1 opakowanie,
mąka tortowa 1,5 szklanki,
mąka ziemniaczana 3 łyżki,
mleko 6 łyżek,
proszek do pieczenia 2 łyżeczki,
olej rzepakowy 4 łyżki
obrany rabarbar pokroić na kawałeczki i zasypać cukrem na godzinę, kilka razy przemieszać - potem wsypać na sito a sok co odcieknie można użyć do kompotu
CIASTO: żółtka utrzeć mikserem z cukrami na kogel-mogel
dodać maki z proszkiem przesiane, mleko, olej i mikserem na dużych obrotach ucierać z 2 minuty
tortownica 24cm - wyłożyć papierem do pieczenia, dać ciasto do blaszki i piec pierwszy raz z 20 minut
PIANKA: z 5 minut przed końcem pierwszego pieczenia ciasta ubić na sztywno pianę z białek razem z solą i cukrem
do piany wsypać z sita rabarbar i delikatnie zamieszać i na na podpieczone ciasto przełożyć pianę z rabarbarem i piec jeszcze z 20 minut
ciasto wyjąć z blaszki i papieru dopiero gdy jest wystudzone, można posypać cukrem pudrem
ciasto jest pyszne, nie za słodkie............SMACZNEGO!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz