Składniki:
drożdże 1/2 kostki,
mąka tortowa 50 dag,
masło lub margaryna 10 dag,
cukier 12 dag
jajka 2 sztuki,
mleko ciepłe 1 szklanka,
sól - szczypta,
jabłka prażone 1 litr/słoik,
cukier puder - ile potrzeba
drożdże rozetrzeć z łyżeczka cukru, mąki, łyżką mleka i odstawić przykryte na 30 minut
w misie robota roztrzepać widelcem jajka, wsypać przesianą mąkę, sól, cukier, mleko ciepłe, palmę stopioną letnią, zaczyn drożdżowy
hakiem wyrabiać ciasto z 10 minut i zostawić w misie przykryte do wyrośnięcia na 40 minut - gdy ciasto wyrośnie to przez chwilę w robocie hakiem zamieszać
keksówki 20x14 cm posmarować masłem i obsypać mąką i ciasto po równo rozłożyć do foremek
na ciasto rozłożyć prażone jabłka ze słoika lub przecier jabłkowy
10 dag masła, cukru, maki krupczatki wyrobić na kruszonkę
kruszonką posypać jabłka i zostawić na 10 minut w cieple do podrośnięcia ciasta
ciasto piec w 200C około 40 minut i zostawić w foremkach do ostygnięcia - ostudzone posypać pudrem cukrem
taka drożdżówkę lubimy na śniadanie do mleka, kawy zbożowej i piekę ją wieczorem i na rano jest przepyszna.............SMACZNEGO!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz