Składniki:
mąka tortowa 50 dag,
jajka 2 sztuki,
masło lub margaryna 10 dag,
cukier 10 dag,
mleko ciepłe 1 szklanka,
drożdże 1/2 kostki,
sól - szczypta,
rodzynki sułtanki 10 dag,
polewa toffi 1 opakowanie,
kolorowa posypka - ile potrzeba
drożdże rozetrzeć w z odrobiną cukru, mąki, ciepłego mleka i odstawić na 30 minut
do misy robota dać całe jajka i widelcem je rozbełtać
dodać mąkę, sól, cukier, ciepłe mleko, stopioną ostudzoną palmę, rodzynki sułtanki i zaczyn drożdżowy
ciasto wyrabiać hakiem z 10 minut i zostawić w misie do wyrośnięcia na około 1 godzinę
wyrośnięte ciasto jeszcze z 1 minutę wyrobić w robocie i przełożyć do formy silikonowej z kominkiem 24 cm
piec w 200C około 40 minut do suchego patyczka
polewę toffi z opakowania przełożyć do miseczki, dodać 5 dag białej czekolady, 2 łyżki śmietany 18% i w kąpieli wodnej roztopić mieszając
ciasto wystudzone wyjąć z formy i polać polewą, posypać kolorową posypką
taką babkę lubimy np. z dżemem domowym z jabłek i śliwek...........SMACZNEGO!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz