Składniki:
mięso mielone drobiowe 1/2 kg,
jajko 1 sztuka,
cebula biała 1 mała,
Kucharek - uniwersalna 2 łyżeczki,
pieprz czarny mielony 1 łyżeczka,
kasza manna 2 łyżki,
bułka tarta 1/2 szklanki,
mąka pszenna - ile potrzeba,
woda 4 litry,
ziemniaki 6 większe,
warzywa mrożone 750 gram,
szpinak świeży lub mrożony 1 kubek,
śmietana 12% 1 szklanka,
przyprawa do zup - do smaku
mielone z indyka dobrze wyrobić z jajkiem, kaszką manną, tartą bułką, kucharkiem, pieprzem, posiekaną cebulą
formować klopsy nieduże i obtaczać je w mące
do gotującej się wody wkładać klopsy i od chwili ich wypłynięcia na mniejszym ogniu gotować z 20 - 30 minut
ugotowane wyjąć cedzakiem na talerz
do wywaru dodać pokrojone w kostkę ziemniaki i gotować je z 10 minut na średnim ogniu
następnie wsypać mrożoną zupę jarzynową i gotować z 10 minut
szpinak świeży sparzony na sicie pokroić i dodać do zupy, gotować z 5 minut
śmietanę słodką 12% wymieszać z 3 łyżkami mąki i zagęścić zupę mieszając
teraz do zupy włożyć klopsy
zupa jest pyszna z klopsami i syta.........SMACZNEGO!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz