Składniki:
3 sztuki jajka,
3/4 szklanki cukier,
1/2 kostki masło lub margaryna,
2 szklanki mąka tortowa,
1 łyżeczka czubata proszek do pieczenia,
2 duże gruszki,
250 ml śmietana tortowa,
2 łyżki cukier puder,
- ile potrzeba skórka kandyzowana, - ile potrzeba posypka czekoladowa
jajka, cukier, miękki tłuszcz -użyłam "palmę z murzynkiem" dobrze utrzeć mikserem na kogel-mogel
wsypać przesianą mąkę z proszkiem i dobrze mikserem utrzeć na dość gęste ciasto
na koniec dać pokrojone w kostki bez skórki gruszki i delikatnie wymieszać
tortownica 24 cm silikonowa - do formy wyłożyć ciasto i piec w 200C około 40 minut = do suchego patyczka
zimną śmietanę 30% ubić z cukrem pudrem i rozsmarować na zimnym cieście, posypać kandyzowaną skórką pomarańczową i posypką czekoladową
ciasto jest puszyste, wilgotne..........SMACZNEGO!!!
dobrej jakości tortownice silikonowe - wymiary: średnica: 24,5 cm, wysokość: 3 cm - 2 sztuki w zestawie 29,90 zł - zakupione na stronie..... http://emako.pl/product-pol-1428-Silikonowa-forma-do-pieczenia-ciast-tortownica-2-sztuki.html
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz