Składniki:
1/2 kostki drożdże świeże,
2 sztuki jajka,
1 szklanka mleko letnie,
1/2 szklanki olej rzepakowy,
1/2 szklanki cukier,
- szczypta sól,
2,5 szklanki mąka tortowa,
1 sztuka skórka z cytryny,
1/2 kg śliwki
drożdże pokruszyć do miski i dodać cukier, szczyptę soli, roztrzepane jajka, olej, letnie mleko i zostawić przykryte talerzem BEZ MIESZANIA na całą noc na blacie kuchennym
do zaczynu wsypać przesiana mąkę i sok z cytryny
drewnianą łyżką wyrobić ciasto z 5 minut
forma silikonowa 26 cm - ciasto przełożyć do formy i na wierzchu poukładać połówki śliwek
piec w 200C około 40 minut
lukier nie za gęsty: ile potrzeba cukier puder wymieszać ze śmietaną
ciasto polukrować i zostawić do wystudzenia
pyszna leniwa drożdżówka ze śliwkami........SMACZNEGO!!!
owoce można dać jakie się ma i lubi...
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz