Składniki:
6 plastrów karkówka bez kości,
3 łyżki shoarma Royal Brand,
2 łyżeczki imbir mielony Royal Brand,
1 łyżeczka sól himalajska Royal Brand,
2 łyżki masło do smażenia,
3 szklanki woda,
1 duży seler korzeniowy,
1 sztuka cebula,
- do smaku maggi
3 cm plastry karkówki rozbić tłuczkiem i posypać shoarmą, imbirem, solą himalajską i zostawić w lodówce na 1 godzinę
seler i cebulę obrać, pokroić na kawałki mniejsze
na maśle klarowanym zrumienić karkówkę - dolać wodę i włożyć seler z cebulą
gotować na mniejszym ogniu do miękkości mięsa, około 30 - 40 minut
mięso wyjąć na talerz i cały sos zmiksować blenderem
sos jest naturalnie zagęszczony i nie potrzebuje mąki - do smaku lubię dodać maggi
podać sos z bitkami......
SMACZNEGO!!!!
skład przyprawy z Indii shoarma: chili, kmin, sól, czosnek, papryka, kwas tłuszczowy, - smak: pikantna - zapach: harmonijny, lekki zapach wędzenia - nie zawiera glutaminianu sodu
Sól Himalajska stosowana w kuchni, uzupełnia niedobory mikroelementów w codziennej diecie, Sól Himalajska nie posiada zanieczyszczeń jakimi są metale ciężkie, jak w przypadku soli morskiej
Sól Himalajska posiada biało-różowy kolor, jest on zależny od koloru skały z której pochodzi, im bardziej różowy kolor tym więcej żelaza znajduje się w danej soli
zastosowanie przyprawy z Indii imbir: do potraw słodkich jak i pikantnych, do ciast, pierników, do zup mięsnych i rybnych, do mięs nacierania, można dodać do keczupu, piwa a herbata z imbirem poprawia krążenie
- zapach: silnie aromatyczny, korzenny z nieco słodkawą nutą - smak: palący lekko gorzki, rozgrzewający
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz