Składniki:
CIASTO:
1/2 kostki masło zimne -,
2 sztuki jajka,
1/2 szklanki cukier,
25 dag mąka tortowa,
1 łyżeczka proszek do pieczenia
NADZIENIE:
2 sztuki żółtka,
4 łyżki cukier,
2 łyżki mąka tortowa,
1/2 szklanki rodzynki sparzone,
6 sztuk jabłka starte,
2 białka ubita piana,
2 sztuki gruszki
z podanych składników w misie robota zrobić kruszonkę na wolnych obrotach z 4-5 minut - misę wstawić do lodówki na 1 godzinę
zalać wrzątkiem rodzynki - ubić pianę - starte jabłka na grubszych oczkach dobrze wymieszać z żółtkami, mąką, cukrem, odsączonymi rodzynkami
do wymieszanych jabłek dodać pianę i delikatnie wymieszać
tortownica 24cm wysmarowana tłuszczem i tartą bułką
do blaszki z misy robota przełożyć schłodzoną kruszonkę - na wierzch wyłożyć jabłka - na jabłka ułożyć plastry gruszek i posypać cukrem waniliowym wierzch
piec w nagrzanym prodiżu około 45 minut -
inne piecyki nagrzane 200C i 45 minut
upieczone ciasto wyjąć z formy i dobrze ostudzić - najlepsze jest na drugi dzień
aromatyczne, wilgotne ciasto z posmakiem jabłek i gruszek.......
SMACZNEGO!!!
1 komentarz:
Ciekawy pomysł, muszę spróbować ;)
Prześlij komentarz