Składniki:
BISZKOPT:
1 szklanka cukier puder,
5 sztuk jajka,
3/4 szklanki mąka tortowa,
1 łyżeczka proszek do pieczenia,
4 łyżki kakao gorzkie
KREM CZEKOLADOWY:
1 torebka krem proszek,
300 ml mleko zimne,
10 dag tłuszcz,
3 łyżeczki kakao gorzkie
NADZIENIE:
- w opisie cukinia,
- w opisie dynia
jajka z cukrem ubić aż masa zgęstnieje (około 5 minut), dodać przesianą mąkę z proszkiem, wsypać kakao i delikatnie mieszać w jedną stronę
tortownica 24cm wysmarowana tłuszczem i obsypana mąką
ciasto przełożyć do blaszki i piec w nagrzanym piecyku 180C około 30 minut
zaraz po upieczeniu biszkopt wyjąć z blaszki na kratkę do góry dnem - będzie równy
krem zrobić wg opisu - dodatkowo dosypałam 3 łyżeczki gorzkie kakao, aby był bardziej czekoladowy krem
w 300 ml zimnego mleka ubić zawartość torebki, gdy krem zgęstnieje dodawać porcjami tłuszcz o temp. pokojowej 100 gram i ubijać mikserem
biszkopt zimny przekroić na połowę i skropić je wodą z cytryną - na 1 blat rozsmarować cukinię galaretkową agrestową z mojego przepisu TUTAJ
na cukinię rozsmarować krem około 1 cm grubości
nakryć drugim blatem
tort pokryć resztą kremu a wierzch udekorować szprycą do tortów i paseczkami dyni z mojego przepisu TUTAJ
schować na kilka godzin do lodówki
można użyć dowolnie owocowe nadzienie lub jakie lubisz
torcik jest nie za słodki, smacznie czekoladowy z nutą cukinii i dyni......
SMACZNEGO!!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz