Składniki:
3 sztuki jajka,
100 ml olej,
1 szklanka mleko,
15 dag cukier,
2 szklanki mąka tortowa,
1 łyżeczka proszek do pieczenia,
1 łyżka imbir mielony Royal Brand,
1 łyżka cynamon Royal Brand,
1 łyżka kardamon mielony,
2 duże jabłka winne,
- w opisie LUKIER KOKOSOWY
jajka-olej-mleko-cukier rozmieszać do rozpuszczenia cukru
wsypać przesianą mąkę-proszek do pieczenia-cynamon-imbir-kardamon (cynamon zetrzeć na tarce lub w moździerzu)
wymieszać wszystkie składniki
do ciasta włożyć obrane jabłka i pokrojone na kawałeczki - delikatnie wymieszać
keksówka 25x11cm wysmarowana tłuszczem i obsypana tartą bułką
przełożyć do keksówki ciasto z jabłkami i piec w nagrzanym prodiżu około 45-50 minut - po 25 minutach odłączyć dolną grzałkę,aby spód się nie przypiekł
inne piecyki nagrzane do 200C i z 45-50 minut
LUKIER KOKOSOWY: sok z cytryny 1 łyżka - wiórki kokosowe 2 łyżki - śmietana 18% 1 łyżka - cukier puder tyle, aby lukier był dość gęsty - wymieszać lukier i rozsmarować na ciepłym jeszcze cieście i odstawić do wystudzenia
przepysznie korzenno-jabłkowe wilgotne ciasto z nutą kokosu lukrowego......POLECAM......
SMACZNEGO!!!!
jak na zdjęciu w tle-polecam do świeczki np.podgrzewacza włożyć goździki, przyjemnie pachnie...
zastosowanie przyprawy z Indii imbir: do potraw słodkich jak i pikantnych, do ciast, pierników, do zup mięsnych i rybnych, do mięs nacierania, można dodać do keczupu, piwa a herbata z imbirem poprawia krążenie
- zapach: silnie aromatyczny, korzenny z nieco słodkawą nutą - smak: palący lekko gorzki, rozgrzewający
CYNAMON ORYGINALNY występujący wyłącznie na Cejlonie - 3 laski - produkt naturalny
smak: lekko słodki - zapach:aromatycznie słodki - zastosowanie: do aromatyzowania przystawek, ciastek, ryżu, grysiku, marmolad, pierników, kompotów, grzańców - ja lubię dodać do mięs wieprzowych pieczonych, drobiu, wątróbek i do śledzi matiasów
1 komentarz:
Ale pychota!
Prześlij komentarz