Składniki:
CIASTO:
25 dag mąka tortowa,
1 łyżeczka proszek do pieczenia,
2 sztuki jajka,
3/4 szklanki cukier,
- szczypta sól,
15 dag masło
NADZIENIE:
6 sztuk jabłka,
1/4 szklanki cukier,
1/4 szklanki woda,
1 łyżka tarta bułka,
- w opisie dynia lub inne,
- ile potrzeba puder cukier
jabłka bez skórki pokrojone na małe kawałki z 1/4 szklanki wody i cukru dusić z 5 minut mieszając - na koniec wymieszać z 1 łyżką tartej bułki i do wystudzenia
zrobić ciasto kruszonkę i wsypać 3/4 ciasta do tortownicy 24cm wysmarowanej tłuszczem i tartą bułką - na ciasto wyłożyć jabłka i dynię (słoik po dżemie) z mojego przepisu TUTAJ
można dodać inne dodatki
na wierzch rozłożyć resztę ciasta i piec w nagrzanym prodiżu około 40 minut - inne piecyki nagrzane do 200C i 40 minut
ciasto zostawić do wystudzenia
posypać pudrem cukrem......smaczne jabłka z dynią w chrupiącym cieście......
SMACZNEGO!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz