Składniki:
1 duży-ok.40 dag seler korzeń,
1 średnia cukinia,
1 duży por,
2 gałązki seler liście,
2 sztuki jajka,
1 łyżeczka pieprz mielony,
1,5 łyżeczki jarzynka,
2 szklanki mąka pszenna
seler obrać i pokroić na kawałki - por umyty pokroić na kawałki - z umytej cukinii usunąć pestki i pokroić na kawałki
w robocie na tarczy "wiórki" zetrzeć cukinię ze skórą
zmienić teraz na tarczę do tarcia ziemniaków i zetrzeć seler, por, liście selera
starte warzywa posolić 1 łyżeczką soli, wymieszać i odstawić na 30 minut
teraz dodać jajka, pieprz, jarzynkę i mąkę - wszystko dobrze wymieszać, jak ciasto jest za luźne dodać z wyczuciem mąki
ja smażę jeden placek i jeśli smaży się dobrze tzn., że mąki jest akurat
na gorącym oleju smażyć placki na rumiano z obu stron
placki mają niesamowicie smaczny smak....można podać ze śmietaną lub sosem....POLECAM SZCZERZE.....takie placki moja babcia kaszubka smażyła już ....dzieści lat temu
SMACZNEGO!!!!
2 komentarze:
O, takiego miksu w plackach jeszcze nie stosowałam. Muszą być dobre :)
Musiały być przepyszne ;)
Prześlij komentarz