Składniki:
20 dag mąka żytnia,
25 dag mąka pszenna,
2 łyżeczki drożdże suszone,
1/2 łyżeczki Sól,
1 łyżeczka cukier,
1,25 szklanki woda letnia,
2 łyżki olej,
20 dag marchew starta,
2 łyżki ziarna sezamu,
2 łyżki ziarna słonecznika,
4 łyżki ziarna siemię lniane
umytą i obraną marchew utrzeć na tarce i wsypać do miski - końcówki marchewek pokroić w kawałeczki drobne i też do miski wsypać
wlać wodę letnią, olej i wsypać do marchwi mąkę z suszonymi drożdżami, sól - ziarna wymieszać i połowę ziaren do ciasta - wyrabiać mikserem spiralami około 10 minut- ciasto obsypać mąką, nakryć talerzem i do wyrośnięcia
po wyrośnięciu ciasta formujemy bochenek, obtaczamy w pozostałych ziarnach - wkładam do zimnego prodiża i włączam go do prądu i piekę około 40 minut w 200C - w piecyku też wkładać do zimnego i włączyć i piec tyle samo co w prodiżu...
SMACZNEGO!!!!
1 komentarz:
Bardzo ciekawy ten Twój chlebek :)
Prześlij komentarz