Składniki:
60 dag barania łopatka mielona,
2 szklanki ryż,
1 łyżka vegeta czerwona do ryżu,
2 sztuki jajka,
2 łyżki tymianek,
1 łyżka pieprz mielony,
1 pęczek koperek,
- do smaku magi,
1 sztuka kapusta młoda,
2 łyżki smalec
ryż ugotować z vegetą czerwoną do miękkości - do ostudzonego ryżu dodać jajka, pieprz, tymianek, maggi, koperek i mieloną baraninę - wszystko dobrze ręką wyrobić i do lodówki
na dno garnka wkładam rozkładane sitko i na nie rozkładam małe liście kapusty - i tak mogę gotować bez obawy o przypalenie kapusty na dnie garnka - a same liście kapusty z sitka lubię zjeść...
z kapusty wyciąć głąb i włożyć główkę do wrzątku i ściągać liście - z ostudzonych liści ścinać żylasty głąb i nakładać porcje baraniny i dość ciasno zawijać
na smalcu na patelni podsmażać z obu stron i przekładać do garnka - pod przykryciem gotować na małym ogniu około 40 minut
przestudzone gołąbki wyjąć z garnka na półmisek i z wywaru można zrobić sos pomidorowy, grzybowy....my lubimy je na zimno do pieczywa z masłem....i na obiad w pomidorach
SMACZNEGO!!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz