Składniki:
CIASTO:
2 sztuki jajka,
1/2 szklanki cukier,
1 torebka waniliowy cukier,
1,1/4 szklanka mąka pszenna,
3/4 łyżeczki proszek do pieczenia,
3 łyżki olej,
35 sztuk maliny
DODATKI:
1 pudełko maliny,
1 sztuka galaretka cytrynowa
jajka, cukier i waniliowy ubić mikserem jak na kogel mogel
wsypać mąkę przesianą z proszkiem, wlać olej i mikserem utrzeć na gładką masę
tortownica 24 cm z papierem do pieczenia
maliny z pudełka opłukać na sitku
do blaszki przełożyć ciasto i na wierzch rozłożyć trochę malin (ok.35 sztuk)
włożyć do nagrzanego prodiża i piec około 35 minut - prodiż grzałka góra/dól - po 20 minutach odłączyć dolną grzałkę, aby nie przypalić spodu
w piecykach też do 200C około 35 minut piec
galaretkę rozpuścić w 400 ml wrzątku
na ostudzone ciasto rozłożyć resztę malin i nakryć tężejącą galaretką - schować do lodówki
malinowy smakołyk z lekkim ciastem z malinami podałam z kieliszeczkiem nalewki porzeczkowej.....
SMACZNEGO!!!!
4 komentarze:
lubie ciasta z galaretka!:)
łatwe i wygląda na smaczne :)
i takie jest, ciasto tanie i szybkie a dodatki jakie się lubi można użyć...pozdrawiam
Wygląda na prawdę pysznie :)
Prześlij komentarz