Składniki:
2 szt nogi cielęce,
1/2 kg mięso cielęce z łopatki,
2 szt marchew,
2 szt cebula,
1 mały por,
1 pęczek pietruszka zielona,
2 ząbki czosnek,
2 łyżeczki pieprz czarny świeżo mielony,
1 do smaku Sól,
3 szt ziele angielskie,
2 szt liść laurowy,
- do smaku przyprawa maggi,
3.5 litra woda
po kaszubsku: zylcowina z celecze nodżi = galantyna cielęca -nogi cielęce opalić nad gazem z włosa i oskrobać, same nogi zagotować i wylać całą wodę
teraz nogi, sól,marchew,cebula,por,łodygi pietruszki,liść laurowy, ziele gotować na małym ogniu pod przykryciem
gdy nogi zaczynają mięknąć dołożyć łopatkę i gotować do miękkości łopatki, na koniec dać pieprz,czosnek cały i maggi
gdy ostygnie- nogi obrać z mięsa, skórę i mięsa pokroić drobno, dodać marchew i zalać wywarem-galaretą i można dać do smaku octu zwykłego
na talerzu przybrać pietruszką...żelatyny nie daję, jest naturalna z nóżek.....
SMACZNEGO!!!
AKCJA:
1 komentarz:
Uwielbiam :)
Prześlij komentarz