Składniki:
50 dag rabarbar,
1,5 litra woda do gotowania,
1,5 szklanki cukier,
1/2 łyżeczki imbir mielony,
2 litry woda do zalania
bardzo lubimy kompot z rabarbaru, ale mój mąż nie lubi jego rozgotowanego w kompocie - mówi, że "farfocle" pływają....
sitko-wkład wkładam do garnka i wsypuję pokrojony w kawałeczki rabarbar - zalewam 1,5 litra wody i po zagotowaniu gotuję z 5-7 minut - bez cukru
wyciągam wkład-sitko z ugotowanym rabarbarem i trzymam chwilę nad garnkiem, aby cały sok spłynął do garnka
teraz dosypuję cukier , imbir i dolewam 2 litry gorącej, przegotowanej wody
ja sobie rabarbar dokładam do szklanki lub posypany cukrem zajadam jak dżem z tostami z tostera....
SMACZNEGO!!!!
AKCJA:
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz