1/2 szklanki cukier, 1/2 szklanki olej, 2 sztuki jajka, 1 łyżka cukier waniliowy, 1 szklanka mąka pszenna, 3/4 łyżeczki proszek do pieczenia, - ile potrzeba truskawki
składniki są na mniejszą tortownicę (20 cm) - na większą formę ilość podwojona składników
jajka, olej, cukry ubić na kremowo - dodać przesianą mąkę z proszkiem i dobrze ubić,napowietrzyć ciasto
forma wysmarowana tłuszczem i tartą bułką - wyłożyć ciasto do formy i na wierzch rozłożyć połówki truskawek - piec w nagrzanym piekarniku 180C około 40 minut - ja piekłam w prodiżu z grzałką góra/dół i pod koniec pieczenia wyjęłam dolną wtyczkę z podstawy prodiża - szybkie, lekkie ciasto na deser...
SMACZNEGO!!!
1 komentarz:
ale apetycznie wygląda to ciasto ;)))
Prześlij komentarz